NL - FR
een initiatief van

Weet dat de verkrachting niet jouw schuld is, nooit!  


 

Je bent verkracht of aangerand. Waar vind je hulp? Wat kan je doen?

 

Ga naar een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG)

In een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) kunnen slachtoffers van seksueel geweld alle mogelijke bijstand krijgen op één plaats. Het personeel, bestaande uit forensisch verpleegkundigen en psychologen, is specifiek opgeleid voor het verlenen van medische, forensische en psychologische hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Zij worden daarbij ondersteund door specialisten zoals spoedartsen, gynaecologen, urologen, pediaters, geriaters en psychiaters. Indien het slachtoffer dit wenst, kunnen ze op het ZSG eveneens klacht indienen bij een speciaal daarvoor opgeleide zedeninspecteur van de politie. De ZSG’s zijn 24/7 bereikbaar en het slachtoffer staat er centraal.

 

Stap naar de politie

Dit is een heel moeilijke stap voor een slachtoffer van verkrachting omdat je aan een onbekende moet vertellen over iets dat je mentaal en fysiek gebroken heeft. En soms word je daar niet goed opgevangen. Maar het is een noodzakelijke stap indien je wil dat de dader gestraft wordt voor wat hij jou heeft aangedaan. En om de dader te beletten nog andere slachtoffers te maken.
Ga meteen naar de politie zonder je te wassen, zelfs al voel je je heel 'vuil'.


De politie moet je na de aangifte begeleiden naar het ziekenhuis waar je de nodige verzorging krijgt. De dokter zal ook het nodige DNA-materiaal verzamelen dat als bewijs kan dienen voor de veroordeling van de dader. Dit onderzoek moet binnen de 72 uur gebeuren om geschikt DNA op te leveren.


Meer info over deze stap vind je pp. 31-33 in de brochure Geweld. Wat nu? van het IGVM.


Zoek medische hulp
Als je niet naar de politie wil stappen en aangifte doen moet je toch medische hulp zoeken. Voor eventuele verwondingen maar ook voor een test (en eventuele behandeling) op mogelijke seksueel overdraagbare aandoeningen.


Zoek psychologische hulp en steun
Het is normaal dat je heel verschillende en tegenstrijdige gevoelens hebt na wat je overkomen is. Dat kan gaan van schaamte, vernedering, schuldgevoel, verwarring tot wantrouwen, angst en machteloze woede. Het is ook moeilijk om zo’n trauma te verwerken. Het vraagt veel tijd en steun om je weer veilig te voelen, om weer zelfvertrouwen en controle over je omgeving te vinden.


Bij de politie word je slachtofferhulp aangeboden maar als je geen aangifte doet, probeer dan in ieder geval erover te praten met je vrienden en familie, ook al zullen zij je niet altijd begrijpen. Laat je zeker niet in met mensen die de feiten minimaliseren of je een schuldgevoel willen aanpraten.


Het is vaak ook moeilijk om dit trauma op je eentje te verwerken. Praat over je problemen met een (trauma)psycholoog. Of zoek een steungroep met mensen die hetzelfde meegemaakt hebben, die begrijpen wat je doormaakt.


Voor advies en doorverwijzing naar slachtofferhulp kan je bellen naar het gratis nummer 1712 (tijdens de kantooruren). Meer info over de diensten voor slachtofferhulp vind je pp. 46-49 in de brochure Geweld. Wat nu? van het IGVM.

News
Vandaag worden er in ons land weer 100 vrouwen verkracht...
22 / 6 /2015

Ik zwijg niet meer
In België startte op 25 november 2013 een actie die zich specifiek tegen verkrachting van vrouwen richt.

Om de overheid tot actie aan te sporen roept de Vrouwenraad vrouwen op niet langer te zwijgen. Duizenden slachtoffers mogen niet in de kou blijven staan. En de daders moeten gestraft worden. 
[-]  Bent u een slachtoffer, laat dan van u horen. Dien klacht in bij de politie en doe uw verhaal anoniem via ikzwijgnietmeer.be. Want elke dag worden in ons land weer 100 vrouwen verkracht. En slechts 10 van hen dienen klacht in. 
[-]  Wilt u dit onrecht mee bestrijden, steun dan deze Belgische campagne voor een betere opvang, een goede begeleiding en meer respect voor de rechten van slachtoffers van verkrachting.
Teken de petitie

The Gap Is Mine!